PerttiRampanen

Talvi- ja jatkosodan karttakirjat

  • Talvi- ja jatkosodan karttakirjat

Jokaisen suomalaista sotahistoriaa lukevan kirjahyllyssä pitäisi olla Ari Raunion karttakirjat: "Kannaksen sotakartasto 1939-1944", ja vastaava kirja Laatokan Karjalasta. Niissä on kummassakin kahdeksankymmentä isokokoista sotien aikaista topografikarttaa selvästi jaoteltuna. Kartat ovat painatukseltaan erittäin tarkkoja ja värillisiä. Talvi- ja jatkosodan rintamalinjat ja tärkeimmät taistelupaikat ovat selvästi merkittyjä. Taisteluista on erillinen selvitys joka aukeamalla.

Kartaston alkuun on laitettu yleiskatsaus em. sodista. Kirjat sisältävät myös lukuisia valokuvia. Lopussa on laaja paikannimi-hakemisto.

Sotahistorioissa, muistelmissa ja muissa sotakirjoissa on usein puutteelliset kartat, tai niitä ei ole lainkaan. Ari Raunion sotakartastoista on helppo kohdentaa taistelupaikkojen sijainti. Se elävöittää lukemista suuresti.

Näin talvisodan päättymispäivänä voidaan kartastoista selvittää vaikka rintamalinjan kulku 13.3.1940.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos blogista!

Sanopas Pertti, eikö tunnukin noin hyviä karttaesityksiä nähtyään jotenkin hölmöltä, että paljon kehutussa Sotapolku.fi -palvelussa on vuosien 1939-44 tapahtumia 'tarkasti' kuvaavana karttapohjana vuoden 1990 jälkeistä aikaa esittävä kartta, joka ei olisi valtionrajojenkaan puolesta voinut tulla kenenkään mieleenkään ennen vuotta 1947? Esimerkiksi tässä talvisodan JR16 kokonaan Suomen puolella tehty reitti kulkee kartalla, jossa Suomessa on mm. Priozersk ja Suoyarvi -nimiset paikkakunnat, muttei lainkaan Viipuria, Käkisalmea ja Suojärveä. Oikeastihan Svetogorskia ei olllut sota-aikana olemassakaan, eikä esim. Uuraan (ruots. Trångsund) nimeä väärennetty venäjäksi talvisodassa kuolleen maahantunkeutuja-konekiväärimies Vysotskin kunniaksi ennen kuin 1949: https://sotapolku.fi/sotapolut/jalkavkirykmentti-16/

Otatko Sinä vai joku muu vastuuntuntoinen yhteyttä Sotapolku.fi-porukkaan asian korjaamiseksi vähemmän noloksi karttojen historiallisten kontekstien synkronoinnin suhteen edes oikeille vuosikymmenille?

Lue myös: Sotapolku.fi-palvelun valheenaikaiset kartat tuputtavat disinfoa talvisodasta! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233405-s...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuo "Sotapolku"-sivusto on pahasti keskeneräinen. Ja joukko-osastojen kulkema "sotapolku" on melkoisen ylimalkainen. Siitä ei saa paljon irti. Karttapohja on surkea, ja väärän kielinen nykyisen itärajan takana.

Kehotankin henkilöä, joka on kiinnostunut isänsä tai muun sukulaisensa taistelujen tiestä, tilaamaan kyseisen henkilön kantakortista jäjennökset Kansalliarkistosta. Ei maksa paljon ja tilauksen voi tehdä netissä.
Sen jälkeen kannattaa ostaa, tai kirjastosta lainata, kantakortista selviävän joukko-osaston historiikki. Siitä, tai niistä, selviää vähintään komppanian tarkkuudella soturin taistelujen tie.
Myös puheena olevat karttakirjat ovat hyvänä apuna.

Netissä on nykyisin katsottavissa myös joukko-osastojen sotapäiväkirjat, elleivät ne ole kadonneet taistelujen aikana. Katsokaa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voitko Pertti kyseisten kirjojen haltijana kertoa kuinka lähellä Suojärven pohjoisen alueen Moisseinvaaran kylää kulki rintamalinja helmikuun toisella viikolla 1940? Äitini kertoman mukaan heidät kuljetettiin venäläisten toimesta kyseisen viikon eräänä aamuna pois kotoaan vankileirille, joka sijaitsi Äänisen rannalla. Venäläiset sotilaat olivat sanoneet, että rintama on jo kaukana, mutta äitini mukaan sodan pauhu kuului edelleen kotitalolle asti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Valitettavasti Juha minulla ei ole vielä Laatokan Karjalan sotakartastoa.(Isäni taisteli Kannaksella.) Olen sitä vasta tilaamassa. Kyseiset karttakirjat saa netistä esimerkiksi karttakauppa.fi. Kannattaa ostaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pelkäävätköhän suomalaiset umpisuomettuneisuuttaan provosoivansa itänaapuria oikeat rajat muistaessaan jopa silloin, kun puhutaan talvi- ja jatkosodista, joissa noita rajoja sentään puolustettiin henkeen ja vereen? Nytkin Sotapolku.fi esittää sotatapahtumat kartalla, jossa Suomen ja itänaapurin välinen raja on satoja kilometrejä ja paikannimet puoli vuosisataa pielessä.

Sotapolku.fi -sivuston idea syntyi kuulemma Sota ja mielenrauha -elokuvaa tehdessä. Suomen suuri isänmaallinen puolustussota 1939-45 on kyllä häiriinnyttänyt kansakunnan kollektiivistakin mielenrauhaa, eikä vain siihen osallistuneitten. Se on ikäänkuin dementoittanut meitä ns. Tukholma-syndrooman osana, josta dosentti Martti Siirala kirjoitti Tarton rauha ry:n puheenjohtajana toimiessaan.

HS Nyt-liite julkaisi kaksi vuotta sitten 13.3.2015 sivulla 17. maksetun ilmoituksen, jossa annetaan ymmärtää olevan soveliasta muistaa ja muistuttaa suomalaisia ja naapureitakin Viipurista ja Petsamosta. Tämä innoitti erään US-blogistin kirjoittamaan yya-henkisen valitusryöpyn, jossa kysytään Hesarin ja Nyt-liitteen vastaavilta päätoimittajilta mm. "kuka kantaa vastuun, jos Venäjä nykyisessä arassa kv. tilanteessa provosoituna suurvaltana päättäisi verottaa Suomi-neidolta läntisenkin käsivarren ja vaikkapa Ahvenanmaan ja osan Turkua? Noilla alueillahan idänyhteysyrityksillä ja maanmiehillä on tunnustettuja laillisia intressejä ja maaomistuksiakin mm. saaristossa." Ks. Helsingin Sanomat provosoi Venäjää 13.3. talvisodan vuosipäivänä! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189769-h...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa