PerttiRampanen

Kannaksen halki

  • Kapteeni Jussi Kirjavainen
    Kapteeni Jussi Kirjavainen
  • Kannaksen halki

( Kuorevesi-Seura, 2017, 205 sivua )

Kuorevesi-seura on tehnyt  Suomi 100- juhlavuoden kunniaksi sotahistoriallisen kulttuurityön painattaessaan uudelleen ja parempaan asuun Jussi Kirjavaisen kirjan "Kannaksen halki". Alkuperäinen teos on vain moniste konekirjoitustekstistä, ja jaettu lähinnä Kuoreveden komppanian miehille ja sen kaatuneiden omaisille. Monisteen koosti Kirjavainen vuonna 1956 jatkosodan jälkeisistä muistiinpanoistaan. Ne hän oli kirjoittanut pian hyökkäysvaiheen jälkeen syksyllä 1941 komppaniansa sotapäiväkirjaan tukeutuen.

9./JR 27 hyökkäsi yhtenä kärkijoukoista Rautjärveltä Karjalankannaksen halki Mainilan Uusi-Alakylään, hiukan nk. vanhan rajan yli, jonne hyökkäys pysäytettiin ja alkoi asemasotavaihe. Komppania oli muodostettu lähinnä hämäläiskunnan Kuoreveden miehistä, komppanian päällikkönä kapteeni Jussi Kirjavainen. Komppania kuului everstiluutnantti Lauri Haanterän 27. Jalkaväkirykmenttiin, ja se taas eversti Aaro Pajarin 18. Divisioonaan. Kirjavainen oli kotoisin Kivennavalta, mutta toiminut ennen sotia Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiirin sotilasohjaajana.

Kuoreveden komppania kokoontui liikekannallepanossa 18.6.1941 Kuokkalan seurojentalolle. Sieltä marssittiin kohta Mänttään, missä suoritettiin miehistön täydennys. Joukot lastattiin kesäkuun 21. päivänä junaan kohteena rajapitäjä Rautjärvi. Osa matkasta kuljettiin proomuilla ja osa marssien.

Rautjärvellä komppania odotti oman hyökkäyksensä alkamista aina heinäkuun lopulle. Suoritettiin eturintamapalvelusta ja partiointia. Hyökkäykseen lähdettiin 31.7.1941, ja se kesti syyskuun 6. päivään.

Jännittävimmät vaiheet kuorevesiläisille olivat heti hyökkäyksen alkupäivät, ja Vuoksen ylitys Hopeasalmen kohdalla. Mutta kovia paikkoja oli monia: Kirvu, Antrea, Pamppala, Tonteri.

Sota vaatii aina uhrinsa. Niinpä hyökkäysvaiheen aikana kaatui 9./JR 27:stä 3 upseeria, 4 aliupseeria ja 38 sotamiestä. On järkyttävää lukea Kirjavaisen lähes lakonisia toteamuksia miestensä kaatumisista ja haavoittumisista. Sota on julmaa!

Kirjavaiselle esitettiin Mannerheim-ristiä, mutta kun pataljoonaan niitä olisi tullut liikaa, niin Pajari eväsi ristin saannin. "Vastikkeeksi" Kirjavainen ylennettiin myöhemmin majuriksi.

Kirjassa on hyvä kuvitus ja luettelo komppanian miehistä; kaatuminen, haavoittuminen ja palkitseminen huomioituna. Mainio lisä sotakirjallisuuteemme!

Pertti Rampanen

Jk. Kuka haluaa tietää enemmän Jussi Kirjavaisesta, niin kannattaa lukea Pekka Ruusukallion kirja "Jussi kesti Valpon vainon".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa