PerttiRampanen

Väinö Tanner, suomalainen patriootti

  • Väinö Tanner, suomalainen patriootti

( Otava, 2017, 880 sivua )

Kirjan alaotsikko on "Itsenäisen Suomen mies". Siihen olisi voinut vielä lisätä: itsenäinen mies. Väinö Tanner (1881-1966)  toimi lähes aina oman näkemyksensä mukaan, parhaaksi katsomansa päämäärä tavoitteenaan. Näin pahimpina kansamme koettelemusten vuosina. Tanner ei katunut tekemisistään juuri muuta kuin liiallista uskoaan sodan syttymättömyyteen talvisodan alla.

Tanner oli proletaarisista oloista syntyisin. Lapsuus ja kouluaika olivat kuitenkin melkoisen turvattuja.  Mutta aikuisiässä proletaarinen elämä oli vain kaukainen muisto. Koulutukseltaan Tanner oli täysi herra, vaikka työväen asioita ajoikin ponnekkaasti. Toki köyhän asialla voi olla olematta tulipunainen marxilainen kommunisti.

Punakapinaan Tanner ei osallistunut. Hän oli niiden maltillisten vasemistojohtajien joukossa, joiden keskuudesta todettiin, että kapinassa ei hyvin työväelle käy. Eikä käynyt! Sisällissodan jälkeen Tanner toimi voimakkaasti kapinallisten armahduksen puolesta.

Perheellä oli iso maatila Vihdissä, Sorkki, ja siellä työkenteli paljon palvelusväkeä. Tilan koko oli 1200 hehtaaria, eli melkoinen "kulakkiperhe" Tannerit olivat. Linda touhusi talon topakkana emäntänä; välillä isäntänäkin kun Väinö oli jatkuvasti menossa.

Tanner toimi pitkään osuustoimintaliikkeessä, jopa sen kansainvälisessä (KOL) johdossa. Ja voidaan sanoa, että talouselämässä Osuusliike Elanto oli hänen suurin rakkauden kohteensa.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP) oli Väinö Tannerin poliittinen koti, mutta  oikealla laidalla. Sen johdossa hän toimi pitkiä aikoja. Kansanedustajaksi ja ministeriksi tämä valittiin useana vuotena. "Yleiset syyt" estivät presidentiksi valinnan.

Väinö Tanner tuomittiin yhtenä sotasyyllisenä. Sotien aikaisia tekojaan hän ei kuitenkaan katunut; eikä ollut syytäkään. Sotien ajan poliittinen johtomme toimi parhaan tietämyksensä ja näkemyksensä mukaan. Valittavana oli maailmanpolitiikan myrskyissä useimmiten vain huonoja ja hyvin huonoja vaihtoehtoja. Niistä koitettiin valita ne vähemmän huonot. Ja itsenäisenä valtiona selvittiin. Tästä työstä sitten pistettiin päättäjiä linnaan. Valikoivasti. Kirjassa todetaan, että syytteeseen olisi pitänyt laittaa samoin perustein myös Kekkonen ja Pekkala.

Paljolti Kekkosen masinoimasta sotasyyllisoikeudenkäynnistä jäi Tannerille ikuinen kauna UKK:ta kohtaan. Ja osin myös Paasikiveä. Armoa hän ei suostunut  anomaan.

Lehtinen on liittänyt teokseensa mielenkiintoista vankeusajan kirjeenvaihtoa. Vankilassa Tanner kirjoitti tekstiä julkaistaviin kirjoihinsa 2300 sivun verran.

"Kekkoslovakian" ihannoijien kannattaa lukea oikein ajatuksen kanssa tämä teos. Kekkonen oli Tannerille, ja monelle muulle, punainen vaate. Kuten myös Stalin. Kumpaakaan ei Tanner mielistellyt eikä kumarrellut. Se olisi ollut suomalaisen luonteen vastaista. Kekkonen oli ollut mukana jatkosodan aikana nk. rauhanoppositiossa. jonka toiminta oli ollut suorastaan valtiopetoksellista.

Kun neuvostojohto ei saanut maatamme sodin vallatuksi, niin siirryttiin sitten vuosiksi "hiipivään" vallanottoon. Siinä suomettaminen oli ensiarvoista. Ja kyllä suometuttiinkin!  Lähes koko puoluekirjon leveydeltä. Myöskin virkamieskuntaa, talouselämän johtoa ja jopa kirkonmiehiä oli mukana itänaapurin aivan liiallisessa liehittelyssä. Väitteet neuvostojohdon puuttumattomuudesta sisäisiin asioihimme ovat täyttä valhetta. Kiristyksenomaisia ohjeita ja määräyksiä sateli, ja niitä käytiin Venäjältä tuon tuostakin hakemassa. Hallitukset piti hyväksyttää Kremlissä. Tanner totesi eräässä yhteydessä, että "nythän muodostetaan Suomen eikä Neuvostoliiton hallitusta".

Kirjan luettuaan ei voi olla ihmettelemättä kuinka ala-arvoista ja kieroa peliä oli tuon ajan politiikka suomalaisten kesken!? Ei kai enää? :-))  Melkomoisia takinkääntöjä  tehtiin. Kekkonen suorastaan maailmanennätyksellisesti! Mutta käsittämätöntä oli eräiden nk. asevelisosialistienkin poliittinen suunnan muutos.

Kotikommunistien masinoima poliittinen lakkoilu on ollut täysin järjetöntä. Puhumattakaan näiden kaikenlaisesta muusta valtion ja kansan enemmistön vastaisesta mesomisestaan. Fagerholm totesi näistä toiminnoista, että Venäjällä ja kansandemokratioissa sellaisen valtio/maanpetoksellisen toiminnan harrastajat olisivat roikkuneet aikaa hirressä.

SDP:n hajaannuksen käy kirjoittaja seikkaperäisesti läpi.

FT Lasse Lehtinen on kynämies parhaasta päästä. Hän kirjoittaa sujuvaa tekstiä, ja on perehtynyt aihepiiriin laajalti. Lehtisen tulkinnat asioista ovat oikeaan osuvia. Huumoriakin kirjasta löytyy.

Summa summarum. Väinö Tanner oli läpeensä isänmaallinen mies. Kunnioitettava suomalainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

60-luvun lopulla Taisto Sinisalo piti puhetta jossain työväentilaisuudessa. Eturivissä oli silloisia taistolaisnuoria fanittamassa.

Sinisalo lausui eräässä puheensa kohdassa, että "nämäkin luokkatietoiset nuoret tässä eturivissä tulevat elämään vielä sosialistisessa Suomessa."

Tannerilainen vanha demari takarivistä huusi: " Se on oikein niille rääväsuille!"

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eipä tullut sosialistista Suomea!
Eikä Neuvostoliitossa päästy todelliseen kommunismiin vuonna 1980 kuten Hrutshev lupasi.
Ei vilkuttanut puoluejohtaja amerikkalaisille, että näin me teidät ohitamme taloudessa. Ei päästy lähellekään!
Lopulta romahti koko mätä järjestelmä.

***

Kyllä Tanner olisi itkenyt harmin kyyneliä, jos olisi ollut näkemässä mitä nämä "rääväsuut" olivat maallemme tekemässä useammasta puolueesta pahimman suomettumisen aikaan. Demarirääväsuut ja risuparrat mukana.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun tämän Lehtisen kirjan lukee, niin täytyy todella ihmetellä miksi tuota suomettuneisuuden aikaa täytyy propagoida tänäkin päivänä jonkinlaisena menestystarinana, ja laulaa ylistyslauluja sen pahimmalle primus motorille?!?

Pakollista, ei edes puolipakollista, neuvostojohdon myötäily ja poliittinen peli ei ollut. Siinä mentiin yli kaiken kohtuuden. Monet poliittisen ja taloudellisen eliitin tuolloiset toimet tympivät, ja pahasti.

Rinnakkainelo suuren naapurin kanssa ei ollut tasa-arvoista. Itänaapurin myötäily oli aivan liiallista. Neuvostoliiton edut eivät suinkaan aina olleet myös Suomen etuja. Näinhän piti päätöksenteossa ajatella!?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... täytyy todella ihmetellä miksi tuota suomettuneisuuden aikaa täytyy propagoida tänäkin päivänä jonkinlaisena menestystarinana..."

- Saattaa johtua siitä, että Urkki toimi kummisetänä idänkaupaksi kutsutulle tavaranvaihtojärjestelmälle, jossa toisaalta raaka-aineita tuotiin, toisaalta kulutustavaraa ja palveluja vietiin, ja Suomi siten hyödynsi Neuvostoliittoa kaupallisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja kun Neuvostoliitto romahti, niin, HUPS, ei osattukaan tehdä laatutavaraa länsimarkkinoille ja mitä siitä seurasikaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Mainittakoon vielä lisäksi, että tuo hyödyntäminen osoittautui jo vuoden 1990-kesällä mahdottomaksi, kun suomalaiset vientiyritykset olivat vuosikaudet saaneet lisenssivirastolta maksut clearingkaupan viennistään Neuvostoliittoon täytenä, mutta Neuvostoliitto ei ollut kykenevä täyttämään omaa tuontikiintiötään Suomeen. Idänkauppa lopetettiin lisenssiviraston määräyksellä yli yön heinä-elokuun vaihteessa 1990. Tämä uutinen tuli kuin pommi ja pommin veroinen vaikutus sillä sitten olikin. Se huomattiin jo saman vuoden syksyllä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #6

"Ja loppu on historiaa", kun kansakunta sukelsi 90-luvun lamana tunnettuun syvään taloustaantumaan. Tuon ajan päättäjät ovat jo paljolti poissa (Koivisto, Kullberg, Holkeri), mutta Erkki Liikasen muistelmat valtiovarainministerivuosilta 1987-1990 olisivat kiinnostavaa luettavaa. Mikä meni pieleen, Erkki?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #5

Jos Suomi olisi saanut toimia länsimarkkinoilla vapaasti ilman liiallista Venäjä-kytkyä olisi kauppa länteen ollut kannattavampaa ja tuotanto monipuolisempaa.
Joku teollisuudenala saattoi hyötyä bilateraalikaupasta, ja yksittäinen vuorineuvos, mutta oliko tuo kauppa koko valtiontalouden kannalta kovinkaan edullista?
Oliko se vain pakollista?

Länsikaupan myötä olisi jatkuvalla kaupankäynnin keskeytyksellä kiristäminen hallitusten kokoonpanoihin ja moneen muuhun asiaan jäänyt itänaaapurilta vähemmälle.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Kekkonen oli ollut mukana jatkosodan aikana nk. rauhanoppositiossa. jonka toiminta oli ollut suorastaan valtiopetoksellista."

Suomettumisen kultaisina vuosina Suomen taistolainen televisio näytti useampaan kertaan "dokumentin" rauhanoppositiosta, jossa sen toimintaa suuresti ihailtiin. Kaikkien tiedossa on nyt -ja oli silloin, että jos rauha olisi tehty rauhanopposition tahdon mukaan, se olisi ollut katastrofi Suomen itsenäisyydelle.

Ennen Vapaussotaa Väinö Tanner ja Otto Ville Kuusinen olivat ystäviä. Toinen osallistui kapinaan ja toinen ei. Toinen pakeni Neuvostoliittoon ja toinen jäi Suomeen rakentamaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Toinen tapatti Stalinin kanssa 200-300 tuhatta karjalaista ja toinen joutui Katajanokan vankilaan kun uskalsi puolutaa itsenäistä synnyinmaataan.

Aion ostaa ja lukea kirjan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Muuten asiaa Matti, mutta tuo 200-300 tuhatta tepettua karjalaista ei pidä kyllä paikkaansa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vanhat sormet (!) ei aina toimi, oikeampi luku taitaa olla 20-30 tuhatta.

http://www.genealogia.fi/emi/art/article255e.htm

In all, the Finns of the Soviet Union were seen as a small but dangerous group. The total number of victims of the Stalinist era is not exact, but definitely more than only a few thousands. When counted as a whole from all over the USSR, probably 15,000 Finns were exterminated, and some estimates reach as many as 25-30,000. We can at this stage estimate that perhaps half of the Finnish victims originated from the Karelian areas.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #13

No, nyt ollaan oikeassa suuruusluokassa Matti.

Mutta, jos huomioidaan kaikki Stalinin Venäjällä tapattamat henkilöt, ammutut, nälkään, kylmään ja rasitukseen tapetut, niin nollia saa pistää lukusi perään monta. Joukossa tuhansittain suomalaisia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #15

Leninin ja Stalinin terrorin uhreja taitaa olla 20-30 miljoonaa.

Käyttäjän JaakkoPKarki kuva
Jaakko Karki

Väinö Tanner oli isänmaallinen mies, suoraselkäinen ja itsenäinen ja kunnioitettava suomalainen. Ei alistunut eikä taipunut "suomettumiseen".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ai jaa, Pertti Rampanen onkin Matti Putkosen hengenheimolaisia Mäntästä? Turhaan yritettyään demarina huipulle ojentelemalla kättään pomoille demokraattisesti valittujen edustajien seläntakaa Putkonen siirtyi päivystämään Kasarmintorin reunaan Kellarikrouviin mistä nappikaulaiset poimivat hänet kantamaan vastuuta, siis mäkättämään suomenkielisille toimittajille, että kirjoittaessaan Serlasta pitää aina määkiä.

Lehtinen on kirjoittanut Linda Tannerin sanoneen miehestään että meidän Väinö osaa historian ja tuntee nykyisyyden, mutta ei näe tulevaisuuteen koska häneltä puuttuu mielikuvitusta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Minä en ole Putkosen enkä kenenkään muunkaan nykypoliitikon hengenheimolaisia. Olen täysin puolueiden ulkopuolinen epäpoliittinen henkilö.

Olen sitoutumaton, mutta en kantaa ottamaton!

Lue Lehtisen kirja Heikki Rönkkö, siinä on paljon, paljon tärkeämpää ja oleellisempaa Tannerista kuin tuo Lindan lausuma.

***

Mikähän kumma siinä on kun huomataan henkilön olevan Mäntästä, niin heti vedetään esiin Matti Putkonen??! Kyllä paikkakunnalla on vaikuttanut paljon merkittävämpiäkin henkilöitä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pikemmin kuin osallistun historian roskatynnyreiden penkomiseen Lehtisen mukana, sovellan Lindan havaintoa luottamalla omien aistieni havaintoihin ja järkeeni tulevaisuuteen suunnistamiseksi mielikuvituksen rajattomissa avaruuksissa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #16

Ei Sinun tosiaan Heikki Rönkkö kannata historiaa tutkia kun Väinö Tannerin elämästäkin Sinulle riittää tuo Linda Tannerin lausuma. Kovin ohueksi jää näin historian tuntemuksesi!

Millä perusteella tyrmäät Lehtisen teoksen? Oletko lukenut sen? Hänellä on täysin oikeaan osuneita tulkintoja Tannerin elämään ja tuon ajan puoluepolitiikkaan liittyen; muidenkin historioitsijoiden näkemyksin todennettavia.

Ei kai se ole Lehtisen vika jos suomettumisen ajalta löytyy "roskatunkioita", varsin tunkkaista toimintaa? Kyllä tunkiot on syytä pöyhiä nuoremmalle sukupolvelle esiin. Osaavat suhtautua kriittisesti Kekkosen ajan aivan liialliseen ylistykseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #17

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Suomalaiset tyhmentyvät toistamalla jo moneen kertaan toistettua yhä uudestaan toistamasta päästyäänkin. Papiston sotamagiaa joka ohjaa myös Lehtistä, jota ei pidetä hisrtorian tutkijana vaan propagandan levittäjänä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #18

Kun et kerralla usko, niin toistan: Lehtisen kirjassa Väinö Tannerista on pääkohdat sotien- ja suomettumisen ajoista todennettavissa samanlaisina monien historioitsijoiden teoksista! Ovatko Sinun mielestäsi kaikki propagandaa?!

Kirjoitapa Rönkkö ko.asioista propagandaton blogi näytteeksi meille tyhmille suomalaisille, minkäänlaista blogikirjoitustahan ei näytä Sinulta vielä löytyvän(!), palataan sitten asiaan!

***
Kun et Heikki Rönkkö viiltävällä älylläsi(?) pysty kirjoittamaan pyytämääni blogia, niin poistin turhan jankutuksesi. Jatkossa ehkä koko miehen.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset