*

PerttiRampanen

Lotat ja maanpuolustuksemme

  • Lotat ja maanpuolustuksemme

Sain lahjaksi CD-levykokoelman kaikista talvi- ja jatkosodan aikaisista Puolustusvoimien uutiskatsauksista. Niissä esitellään myöskin lottien toimintaa monipuolisesti. Heitä työskenteli kenttälottina noin 15 000, kotirintamalla päätoimisesti 50 000, ja oman työnsä ohessa 100 000 naista ja tyttöä. Nuoremmat lottatytöt lisäksi. Jatkosodan aikaan Lotta Svärd-järjestö oli maailman suurin naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Voidaan hyvällä syyllä todeta, että ilman lottien työpanosta sodista olisi tuskin selvitty. Ainakin paljon, paljon huonommin.

Lottatoimintaa oli jo sisällissodasssa valkoisen armeijan joukoissa, mutta virallisesti Lotta Svärd-järjestö perustettiin vuonna 1920.

Toki täytyy huomioida myös muiden naisjärjestöjen, esimerkiksi marttojen, työvelvollisten ja yksittäisten naisten maanpuolustuspanos sodissamme.

Kun olen filmejä katsellut, niin yhtään Väinö Linnan jatkosodassa näkemää, ainakin on kuvannut heitä romaanissaan, kenttähuoraa ei niillä esiinny. Enkä ole huomannut ainoatakaan tapausta, jossa voitaisiin todeta lotan olevan pyhäpäivän sontaa. Nämä ovat todellisia törkeyksiä arvostetulta kirjailijalta.

Eikö Linna todellakaan voinut kirjassaan esittää lottia arvostavammassa valossa?! Eikö hän joutunut itse tekemisiin ilmavalvontalotan, lääkintälotan, varuslotan, viestilotan, kanslialotan, kaatuneiden evakuoimiskeskuksen lotan tai valonheitinlotan kanssa? Muonituslotan nyt ainakin. Eikö näiden toimista, kanttiinilottahan kyllä esiintyy romaanissa, olisi saanut asiallisen kohtauksen? KEK:n lotista vaikka minkälaista draamaa.

Kirjailijoilla on toki vapaus kirjoittaa lähes mitä tahansa, mutta koska Sotaromaania/Tuntematon sotilas pidetään jonkinlaisena jatkosodan "raamattuna", historiallisena totuutena jatkosodasta, jollainen se ei ole, niin moni saattaa kirjan perusteella saada aivan vääränlaisen kuvan naismaanpuolustajistamme, lotista. Varsin ikävää jos tuollainen törkykuva jää nuoremman lukijapolven mieleen naisten vapaaehtoisesta maanpuolustusjärjestöstä.

Kuinkahan kyseiset lottakohtaukset esiintyvät Tuntemattoman sotilaan monissa käännöksissä? Onko niitä mukana?

Muistettakoon että ko. törkykohtauksia  lotista ei otettu varsinaiseen romaaniin, eikä niitä esiinny Edvin Laineen elokuvaversiossakaan. Myöhempään alkuperäiseen kirjaversioon ja elokuviin ne on otettu mukaan. Miksi?

Lotta Svärd-järjestön lakkauttaminen fasistisena järjestönä oli Valvontakomissiolta täysin perusteeton toimenpide. Aivan turhaa suurvallan mahtailua. No, nykyisin voivat maanpuolustushenkistä toimintaa kaipaavat  naiset liittyä olemassa oleviin maanpuolustustamme tukeviin järjestöihin:

Maanpuolustusnaisten liitto ry

Naisten valmiusliitto

Sotilaskotiliitto

 

Kiitokset lotille ja kaikille naismaanpuolustajille suuriarvoisesta työstänne! Tämän päivän "lotat" mukaanlukien. On miellyttävää nähdä teidän ryhdikäs marssinne paraateissa lippunne takana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset