PerttiRampanen

Kirjan ja ruusun päivä 23.4.2018

  • Kirjan ja ruusun päivä 23.4.2018

Tänään vietetään perinteistä "Kirjan ja ruusun päivää". Teemapäivän tarkoituksena on kirjallisuuden tuntemuksen lisääminen ja kirjamyynnin edistäminen, sekä eräänlaisen ritarillisuuden vaaliminen. Kyseisenä päivänä antaa nainen miehelle kirjan ja saa vastikkeeksi punaisen ruusun. Perinne alkoi erään tiedon mukaan Barcelonasta vuonna 1926, kun paikallinen kirjakauppias keksi tavan edistää kirjamyyntiänsä. Suomessa teemapäivää alettiin viettää vasta 2000-luvulla.

Viime vuosina on keskusteltu perinteisen paperisen kirjan kohtalosta: häviääkö se sähköisen vastineen tieltä? Ei häviä! Vaikka nuorempi sukupolvi saataisiinkin omaksumaan kirjan lukeminen näyttöruudulta, jos edes enää kirjoja lukevatkaan?, ei ikäluokkani kirjallisuuden harrastajat varmasti hylkää perinteistä kirjaversiota. Sillä on aivan oma viehätyksensä. Vain todellinen kirjallisuuden ystävä voi aistia sen tunteen mikä syntyy pideltäessä mielenkiintoista uuden uutukaista teosta kädessä, tai selailtaessa antikvaarista vanhaa nahkaselkäistä ajan patinoimaa opusta.

Kirjallisuudesta voi jopa saada lohtua elämän kolhiessa. Kirjojen maailmaan uppoutuminen omalla mielikuvituksella höystettynä on parhaimmillaan huikea elämysmatka. Sitä ei pääse lähellekään kuvaruutua tuijottamalla.

Kiraja  mulle-ruusu sulle,  muunakin kuin teemapäivänä on paikallaan. Mielenkiintoisen kirjallisuuden helmen saadessaan on ilo antaa lahjoittajalle vastalahjaksi ruusu - vaikka koko kimpullinen niitä!

Tämän vuoden kampanjakirjana on Leena Lehtolaisen rikosromaani "Turmanluoti".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minäkin ostin vaimolle sekä kirjan että ruusukimpun. Vaimo ihmetteli että miksi tuo Lehtolainenkin. Sanoin että tuli kaupanpäällisenä. Se ostamani kirja oli muuten Pitkän päivän ilta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa