PerttiRampanen

Viro - tuulten pieksämä maa

  • Viro - tuulten pieksämä maa
  • Viro - tuulten pieksämä maa
  • Viro - tuulten pieksämä maa
  • Viro - tuulten pieksämä maa

Televisiossa esitetään jo kolmatta kertaa draamasarjaa Viron kohtalonvuosista. Kyllä kyseinen sarja kannattaa esittää vielä neljännenkin kerran, jotta vimeisellekin suomalaiselle vasemmistoänkyrälle tulee selväksi veljeskansamme kova kohtalo itätuulten, ja vähän läntisemmänkin puhurin, rajussa tuiverruksessa. Varsinkin selviää lopullisesti se, että Viro ei missään tapauksessa liittynyt vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon vuonna 1940. Liittyminen oli makaaberi neuvostojohtoinen näytelmä. Siinä farssissa Otto Wille Kuusisellakin oli osansa.

Virolaiset, ja muutkin baltit, ovat katkerasti katuneet, etteivät vastustaneet asein edes nimellisesti puna-armeijan invaasiota. Ei olisi tarvinnut vuosikymmenet kuunnella jatkuvaa propagandistista jankutusta mukamas vapaaehtoisesta liittymisestä neuvostokansojen onnelliseen(!) perheyhteisöön. Kansalaisvapaudetonta "yhteyttä" kyllä riitti, mutta onnea ei nimeksikään.

Viron sotilaallisen kunnian pelastamiseksi ja väestön miehittäjän mielivallalta suojelemiseksi toimivat maassa nk. metsäveljet.

Sarja alkaa vuoden 1918 tietämistä. Kuten Suomikin, niin myös virolaiset kävivät oman vapaussotansa, suomalaisten vapaaehtoisjoukkojen avustamana,  vihollisinaan Saksa ja Neuvosto-Venäjä. Baltiansaksalaiset moisioherrat olivat hallinneet maata satoja vuosia. Kun heistä päästiin eroon tulivat punaiset valloittajat idästä. Alkoivat Tsekan toimeenpanemat teloitukset ja kyyditykset perhekunnittain Siperiaan. Pahimmat kyydityspäivät olivat 14.6.1941 ja 25.3.1949. Ihmisiä katosi muunakin aikana yksittäin lähes joka päivä.

Härkävaunuihin lastattiin luetteloiden mukaan joukoittain miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia. Kyyditettävien lukumäärän piti aina täsmätä. Sokeat, rammat ja kuolevatkin piti saada mukaan. Ellei muuten saatu lukumäärää täsmäämään, niin otettiin kyyditykseen naapuri tai joku lähistölle sattunut sivullinen!?

Kun Virolle tuli uudelleenitsenäistymisen jälkeen vuonna 1990 mahdolliseksi, niin maa liittyi heti Natoon ja eräisiin muihinkin länsimaisiin järjestöihin. Mitähän Suomelle, tai lähialueellamme pitää tapahtua ennen kuin me katsomme aiheelliseksi liittyä Natoon?

Suomessahan vältyttiin kyydityksiltä kun valkoiset voittivat sisällissodan, ja talvi- sekä jatkosodissa saavutettiin torjuntavoitot. Esimerkiksi Smolenskin lähettyvillä oli paikka katsottuna suojeluskuntalaisten teloitusta varten kun maa miehitetään talvisodassa. Miehittämättä jäi!  Asekätkentä jatkosodan jälkeen  tähtäsi Viron kaltaiseen metsävelitoimintaan jos maamme olisi miehitetty.

"Tuulten pieksämä maa" on alussa hiukan naiivia kerrontaa, mutta paranee selvästi loppua kohti. Sarjan runko on historiallisesti totuudellinen, useat henkilöt sen sijaan ovat fiktiivisiä. Filmatisointi päättyy vuoteen 1943, kun virolaispojat pakenevat meren yli Suomeen sotimaan. Sarja jää ikään kuin kesken. Onkohan sitä tarkoitus jatkaa?  Vironkielistä keskustelua on hauska kuunnella. Monet lauseet ovat täysin ymmärrettäviä ilman tekstitystäkin. Mainio sarja jatkuvan amerikkalaisen elokuvatulvan joukkoon. Näitä enemmän!

Onnea 100-vuotiaalle Virolle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"....jotta viimeisellekin suomalaiselle vasemmistoänkyrälle tulee selväksi veljeskansamme kova kohtalo..."

Vieläkin näkee väitettävän kuinka Suomi olisi välttynyt sodilta, jos vaan olisi neuvoteltu paremmin Itä-Naapurin kanssa. Näihin änkyröihin ei pysty väitteet, että baltit tekivät pilkulleen mitä Molotov ja Stalin vaativat, mutta silti kävi huonosti, itsenäisyys meni, tuhansia ihmisiä teloitettin ja kärrättiin härkävaunuilla Siperiaan.

Onnea 100-vuotiaalle Virolle!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Itänaapuri oli päättänyt jo aiemmin, ja viimeksi 23.8.1939, saattaa Suomi ja Baltian maat kokonaan valtansa alle. Ensin ottaa näennäisin neuvotteluin mitä irtisaavat, sitten lisää vaatimalla, ja tarvittaessa sodalla lopulta maat vallaten. Onneksi hanke jäi pahasti kesken maamme osalta! Viimeinenkään keino ei purrut kuin osaksi. Neuvostojohdon päätöksiin ei paljon vaikuttanut tuolloisen poliittisen johtomme tekemiset ja tekemättä jättämiset. Ainoastaan antautuminen balttien tapaan oli maammekin kohdalla Stalinilla lopullisena päämääränä.
Molotov totesi, että pienillä kansoilla ei ole elämisen edellytyksiä.

Millä oikeudella Stalin vaati maita ja mantuja naapureiltaan?? Ei millään "oikeudella", vaan toimi punakitaisen suden eläimellisellä raivolla reviirinsä laajentamiseksi.
Mitä ihmeen legitiimejä oikeuksia, joita monet suomalaisetkin(!) katsovat itänaapurilla olleen, mukamas turvallisuutensa parantamiseksi on ollut suurvallalla pikkuvaltioiden valtioruumiin yli?! Ei muuta kuin voiman oikeus. Oikeuden voimalla pyyhittiin pöytää!
Moraali-sanaa ei "Isä aurinkoinen" tuntenut. ( Ei tosin kukaan muukaan despootti.)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiitos suosituksesta.
Katsoin eilen ensimmäisen jakson, vaikutti mielenkiintoiselta. Toivottavasti sarja ei heti poistu Areenasta.

Nuorempana sellaista maata kuin Viro ei oikeastaan ollutkaan, oli jokin valkoinen alue etelässä jonne minua vanhemmat lähtivät farkku- ja sukkahousukaupan kautta ja mistä ei oikein tiennyt milä se oli. Kommunisteja siellä asui. Koulussa ei Viron historiasta kerrottu oikein mitään.

Pitkään Viron itsenäistymisen jälkeenkin heihiin suhtauduttiin kovin epäilevästi, alentuvasti ja kielteisesti. Kun kaksi poliisia ammuttiin Eiran nurkilla, iltapäivälehden ensimmäisissä lööpeissä kysyttiin että oliko tässä viisumivapauden ensimmäiset uhrit.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset