PerttiRampanen

Suomi venäläisvakoilun kurimuksessa

  • Suomi venäläisvakoilun kurimuksessa

( Docendo, 2018, 528 sivua )

Suomi oli kapitalistisen maailman heikoin lenkki, joten se piti olla helposti ohjattavissa rauhanomaisesti sosialismiin muille länsimaille esimerkiksi. Näin ajatteli Neuvostoliiton johto sotien jälkeen. Maamme sovjetisoimista yritettiinkin sitten eri tavoin vuosikymmenet. Päällepäsmärinä toimivat Nkp:n ja Tsekan ( mitä nimeä järjestö kulloinkin käyttikään) kaaderit. Näiden suomalaisia myötäilijöitä, "hyväuskoisia hölmöjä", oli laaja kirjo lähes koko puoluekentän laajuudelta. Myöskin teknokraatteja, kulttuuriväkeä, akateemista sivistyneistöä ja jopa kirkonmiehiä saatiin KGB:n haaviin. Eikä mitenkään pakottamalla. Vaaran vuosia eivät olleet vain 40-luvun loppuvuodet (Hyvämäki), vaan koko sotien jälkeinen aika aina kommunismin romahtamiseen saakka.

VTT Jukka Seppinen tuo kirjassaan esiin työuraansa ja moniin pitkäaikaisiin tutkimuksiinsa tukeutuen presidenttien Kekkosen ja Koiviston virkakausien mielettömän menon itänaapurin miellyttämisessä. Eikä Halonenkaan selviä kritiikittä.

Puhutaan "kotiryssä"-ilmiöstä. Veljeilyllä vakoilumiesten kanssa haettiin nostetta omalle uralle. Jotkut aatteellisesti, toiset itsensä tärkeäksi tunteakseen. Neuvostovastaisuuden leimaa ei haluttu. Kilpailtiin jopa siinä kuka pisimmän lipaisun vetäisee!? Monet toiminnot tuolta ajalta suorastaan kuvottavat. Neuvostoliiton etu katsottiin aina olevan myös Suomen etu. Ei se niin suinkaan ollut!

Itänaapurin johdon annettiin pidikkeettä puuttua maamme sisä-, ulko-, puolustus- ja taloudelliseen päätöksentekoon. Hallituksemme piti hyväksyttää Kremlissä. Osa myötäilystä oli jossain määrin puolipakollista, mutta reilusti mentiin yli kohtuuden.

Paitsi poliittista vakoilua harrasti KGB myös tiede- ja teollisuusvakoilua. Hetkittäin se oli jopa määräävämpää.

Maamme puolueettomuudesta, onko sitä vai ei ja minkälaista puolueettomuus on, jaksettiin jankuttaa iät ja ajat.

Yya-sopimus oli paljolti riippakivi kaulassamme. Sillä voitiin kiristää suomalaisia poliitikkoja milloin mitenkin.

Seppisen kirjasta paljastuu, jos se edes on kenellekään epäselvää?, kuinka kotikommunistiemme annettiin harjoittaa Suomessa laajaa valtio/maanpetoksellista toimintaa yrittämättäkään sitä suuremmin suitsia. Venäjältä tuli maahamme väkivaltaista vallankumousta tekemään jopa meitä vastaan talvi- ja jatkosodissa toimineita suomalaiskommunisteja. Selvänä tarkoituksena valtiollisen asemamme muuttaminen ja yhteiskuntajärjestyksen kaataminen; perustaa sosialistinen Neuvosto-Suomi Nkp:n holhoukseen.

Kirjoittaja marssittaa lukijan eteen suuren joukon täysin suomettuneita henkilöitä, joista osa on vieläkin viroissaan!?  Suojelupoliisikaan ei saa täysin puhtaita papereita.

Presidentti Koivisto on todennut Neuvostoliiton romahdettua: " Kun nyt ei enää ollut Neuvostoliittoa eikä puoluetta, totesin, että tämä oli se sauma jolloin asioissa siirryttäisiin normaaliin valtioiden välisissä suhteissa noudatettavaan käytäntöön." ELI! Valtioidemme väliset suhteet olivat olleet epänormaalit. Tähän asiaintilaan  on Koivisto itsekin ollut erittäin suuri syyllinen.

Seppisen kirjassa on hieman liiaksi toistoa.  Tekstiä olisi voinut tiivistää kokonaisuuden siitä kärsimättä.  Joka tapauksessa luettavissa on silmiä avaava teos, poislukien ne aatteellisesti rähmäsilmäiset henkilöt, jotka eivät vieläkään pysty totuutta asiassa näkemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kuraporraskin saa osansa. Itämaisella murteella puhuvat ovelta ovelle kauppiaat ovat tuttuja varsinkin viranomaistehtävissä oleville. Lohdutuksena voi sanoa, että eläkkeelle siirtymisen jälkeen niitä ei enää näe, vaikka silloin olisi aikaa jutella. Oma lukunsa on ulkomaisten naapurien ilmestyminen alueelle, mutta jossain heidänkin pitää asua.

http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.h...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitä iloa näille "taiteilijoille" oli sinun näkemisestä?
Varmistivatko vain sen että asut siinä osoitteessa?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/LM: " Mitä iloa näille "taiteilijoille" oli sinun näkemisestä? .."

Vaikea sanoa, eivät malliksikaan pyytäneet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuntuu mielenkiintoiselta tuo Jukka Seppisen kirja.

Täytyypä lukea!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Lue ihmeessä! Ja muutkin Seppisen teokset kannattaa lukea:
"Kivi bolshevikin kengässä", "Suomettumisen syövereissä" ja "Vaaran vuodet?" vaikkapa ensiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka Vladimirov on ollut KGB:n murharyhmän pomona ja muutenkin kovan luokan neuvostovakooja, niin hän ilmeisesti aidosti "rakastui" Suomeen. Sen jälkeenkin kun hänet siirrettiin syrjään Suomen asioiden hoitamisesta Moskovassa, hän oleskeli pitkiä aikoja Suomessa.

Vladimirov puhui suomea lähes yhtä hyvin kuin karjalainen Stepanov ja mieleen painuva oli hänen haastattelunsa ennen presidentinvaaleja 80-luvulla, kun hän paljasti Väyrysen esittämän hankkeen Ahti Karjalaisen pönkittämiseksi Neuvostoliiton tuella. Olen joskus ihmetellyt miksi hän sen paljastuksen teki eikä mieleeni ole tullut muuta selitystä kuin se, että hän katsoi olevansa jotain velkaa Suomen kansalle.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Vladimirov, ja muutkin KGB:n vakoojat karjalainen Stepanov pahimpana "suomensyöjänä", kirjoittivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen muistelmiaan. Niissä koitetaan pestä kädet puhtaaksi kuin Pilatus kaikesta maamme vastaisesta järkyttävästä toiminnasta. Olivat mukamas niin maan perusteellisen hyviä Suomen ystäviä!??

Oliko se Väyrysen hanke? Toki Paavo oli hankkeessa mukana. Eiköhän Karjalaisen pönkitys presidentiksi ollut täysin KGB:n masinoima. Pettyivät jostain syystä Kekkosen liialliseen länsimielisyyteen, sitä kaikesta huolimatta UKK:lla oli, ja piti saada valtaan täysin venäläisten liekaköydessä oleva henkilö - Karjalainen. Onneksi eivät saaneet miestä presidentin virkaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vladimirovin haastattelu oli vuonna 1987 juuri ennen presidentinvaalitaistoa.

Hän kertoi, että Paavo Väyrynen oli pyytänyt häneltä ennen vuoden 1982 vaaleja tukea Karjalaiselle siten, että Neuvostoliitto esittäisi hänet jollain tavoin positiivisessa valossa. Väyrynen ei tätä koskaan suoraan edes kiistänyt, vaan totesi siihen tyyliin, että se oli maan taps ja että "Urho Kekkosen kanssa on helppo istua samalla syytettyjen pallilla."

Jos Vladimirov ei olisi tätä kertonut, kukaan ei edes tietäisi asiasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Muistini palaili pätkittäin, ja ymmärsin hyllystäni löytyvän kirjan Leskinen ja Silvast: Suljettu aika - Porkkala Neuvostoliiton sotilaallisena tukikohtana vuosina 1944-1956.

Porkkalan miehityksen aika osuu myös Jukka Seppisen teoksen "sisään". Mahtaako Seppinen esitellä Reino Kettusen tai Martti Salon, jotka toimittivat Porkkalassa sotilastukikohtaansa pitäneelle Neuvostoliitolle meikäläistä materiaalia systemaattisesti vuosien ajan?

Lopulta näille vakoilijoille kävi käry. Salon kiinnostavia perusteluja maanpetokselliselle toiminnalle luetellaan Leskisen-Silvastin kirjan sivulla 180:

"Sodanjälkeinen ystävällismielinen suhtautuminen Neuvostoliittoon ja sen puolesta tehty propaganda näyttelivät merkittävää osaa, kun hän teki päätöksen ryhtyä vakoilijaksi. Päätöstä helpotti myös syvä katkeruus esimiehiä kohtaan. Salon mielestä hänen lähimmät esimiehensä olivat huolehtineet siitä, että hän etenisi virkaurallaan muita hitaammin. Salo myös tunnusti, että vuosikausia kestäneen sotimisen jälkeen hän halusi myös rauhan oloissa jännitystä elämään."

Seikkailunhalu ja henkilökohtainen katkeruus valtiollisen vakoilun lähtölaukauksena? Yllättävä logiikka, mutta miksipä ei?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä Kettunen ja Salo mainitaan Seppisen tässäkin teoksessa. Ja paljon muitakin vakoiluun syyllistyneitä nimetään.
KGB:n tiede- ja teollisuusvakoilun kontaktihenkilöitä oli teknokraattien joukossa yllättävän paljon. Korkealla teollisuuden ja tutkimuslaitosten henkilökuntahierarkiassa. Nimet löytyvät kirjasta.

"Hyväuskoiseksi hölmöksi", ja suoranaiseksi KGB:n vakoilun avustajaksi ryhtymiseksi oli monia syitä, paitsi hölmöys: mm.viinanhimo, aatteellisuus, raha, rakkaus, itsensä tärkeäksi tunteminen, uranosteen hakeminen, valhepropagandaan uskominen ja juopuneen päähänpisto. Seikkailunhalun ja katkeruuden jo mainitsitkin.

Luehan Tuomo Jukka Seppisen kirja: "Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991." Siitä löytyy monenlaista itänaapurin vakoojaa ja heidän suomalaisia vakoilukontaktejaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiitos suosituksesta. Jotain luettavaa tarvitsen lokakuun loppuviikoille... suomalainen esseistiikka on yleensä ollut hyvä seuralainen aurinkotuolissa, mutta eipä jätetä historiankirjaakaan laskuista.

Risto Koivula

Mitäs ne valtioiden väliset suhteet nyt sitten on? Oletteko tyytyväisiä?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitähän kysymykselläsi tarkoitat Risto Koivula??

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, slaaviveljen kimppuun? Eiväthän he ehtineet tehdä muuta pahaa kuin ryhtyivät neuvottelemaan EU:n kanssa jostain yhteistyösopimuksesta.

Me kuulumme Euroopan Unioniin ja kovasti puhutaan Natosta. Jos Suomella ei olisi kunnon armeijaa emmekä kuuluisi Euroopan Unioniin, meidän kimppuun olisi jo hyökätty.

Venäjän ainut ulkoinen vihollinen on EU ja me olemme sen jäsen. Joten Suomi on Venäjän vihollinen. Risto on siten vihollisen puolella:)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa