PerttiRampanen

Punaupseerien nousu ja tuho

  • Punaupseerien nousu ja tuho

( Otava, 2018, 559 sivua )

VTT Markku Salomaan kirjan nimen punaupseereilla tarkoitetaan Venäjälle paenneita suomalaisia punakaartilaisia ja muita henkilöitä, jotka saivat upseerin koulutuksen sikäläisissä sotakouluissa. Heitä valmistui yhtä paljon kuin Suomessa samaan aikaan koulutettuja upseereita, noin puolitoista tuhatta. Punaupseeriksi opiskeltiin tulevaa uuta kapinaa silmälläpitäen. Sellaista suunniteltiin SKP:n johdon toimesta Suomeen. Juuri päättynyt verenvuodatus ei vielä riittänyt!?

Uutta kapinaa ei syntynyt, niin riitaisaa oli porukka, tappoivat jopa toisiaan "Kuusisen klubilla". Lopuksi katosivat punaisen hämärän maahan. Suuri osa kirjaimellisesti! Salomaa toteaa lakonisesti: " Lopulta lähes koko SKP:n johto ja lähes kaikki suomalaissyntyiset punaupseerit teloitettiin." Mitähän mahtoivat Stalinista ajatella kun Makarov-pistoolin piippu painettiin takaraivoon? Varmaankin, kuten yleisesti ajateltiin, että ei tällaista tapahtuisi jos Stalin tietäisi. Kyllä tiesi!

Kirjassa on henkilönimien perässä mainittu elinvuodet. Lukijan on pakko kiinnittää huomionsa kuolinaikojen vv. 1935-1938  lukuisuuteen.

Suomalaisten punaupseereiden johtamia joukko-osastoja taisteli Venäjän kansalaissodassa eri puolilla Venäjää, valkoisia heimosotureita vastaan Vienassa ja Aunuksessa, talvisodassa "Kuusisen armeijassa",  sekä jatkosodassa Karjalan rintamilla. Heistä useat kohosivat kenraalin arvoon asti.

Sopivimmat suomalaiset komennettiin "tsekan" osastoihin.

Generalissimusta, "kenraalien kenraalia", on kiittäminen punaupseerien, sekä suomalaisten, että venäläisten, suurimääräisestä vainoharhaisesta likvidoinnista. Paljolti siitä johtui, että talvisota epäonnistui hyökkääjältä totaalisesti.

Stalinin kuoleman jälkeen rehabilitoitiin, palautettiin maine, suurelle osalle vainovuosina tekaistuin syin vangituille ja teloitetuille. Niin myös suomalaisille punaupseereille. Mahtoi se olla ylevä hetki vankileirillä vuosikymmeniä syyttömänä viruttuaan kuulla maineensa palautuksesta? Tai teloitetun lapsi isän tai äidin kohdalla asian kuultuaan: syyttömänä ammuttiin. Mutta, aate ei monella kuitenkaan tästä himmennyt!?

Punaupseereita palasi Suomeen vuoteen 1935 mennessä laillisesti 251 miestä. Hylkäsivät kommunismin aatteen ja jatkoivat normaalia elämää. Tuolloinhan palaajia ei enää rangaistu kapinoinnista. Monia todellisia punikkiupseereita tuli salateitse maahamme bolshevistiseen myyräntyöhön.

Jatkosodan aikana useita punaupseereita saapui desantteina Suomeen tihutöihin metsäkaartilaisten johtajiksi.

Käsittämätöntä on, että näitä maanpetturi-punaupseereita sallittiin sotien jälkeen palata Suomeen poliittiseen ja muuhun toimintaan. Esimerkiksi "Terijoen hallitukseen" osallistuneita ja räikeitä propagandisteja talvi- ja jatkosodissa. Ehkäpä järjettömin tapaus oli punaupseeri Eero A. Vuori, joka valittiin SAK:n puheenjohtajaksi, suurlähettilääksi ja lopulta jopa presidentti Kekkosen kansliapäälliköksi. Voi tuota suomettumisen syvyyttä!?

Salomaa tuo seikkaperäisesti esiin nk. "Mainilan laukausten" tapahtumainkulun niin, että mitään epäselvyyttä ei jää ampujatahon syyllisyydestä. Kirjoittaja selvittää ammuttamisesta päättäneet, ampumiskäskyn antajan ja valvojan, kuka ja montako kertaa ampui, millä, minne ja milloin.

Kirjan loppuun on laitettu lyhyet elämäkerrat huomattavimmista punaupseereista.

Erinomainen katsaus vähemmän käsiteltyyn aihepiiriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Käsittämätöntä on, että näitä maanpetturi-punaupseereita sallittiin sotien jälkeen palata Suomeen poliittiseen ja muuhun toimintaan."

Repo-radion aikana TV:ssä näytettiin vappuna 1971 ylistävä dokumentti ja haastattelu Tuure Lehénistä. Hänet nimitettiin Suomen Kansantasavallan sisäministeriksi Kuusisen hallitukseen joulukuussa 1939.

Haastattelussa hän antoi ymmärtää toimineensa koko elämänsä Suomen kansan ja työväen puolesta. Suomi on siinä mielessä erikoinen maa, että maanpetturitkin saavat TV-aikaa. Muualla heidät yleensä vangitaan tai teloitetaan. Hertta Kuusinen puolestaan toimi kansanedustajana aina vuoteen 1972 asti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Vuonna 1971 elettiin pahinta suomettumiskautta, joten mikään ei ollut maassamme mahdotonta.

Lehén mukamas toimi koko elämänsä Suomen kansan ja työväen puolesta. Mikä vuorenkorkuinen valhe kyseisessä haastattelussa!
Miehen tarkoitus oli toimia venäläisten bolshevikki/kommunistien mukana Neuvosto-Suomen perustamisyrityksissä. Aikaansaada maastamme NKP:n holhoukseen kansalaisvapaudeton, kolhooseja ja kommunalkoja vilisevä vasallivaltio. Ei proletariaatin johtoon vaan yhden miehen vainoharhaiseen komentoon. Hänkin gruusialainen.

Edellä mainitut asiatko olisivat olleet työväelle parannuksia siihen nähden, että Suomi oli ollut jo pitkään eräs maailman demokraattisimmin, kansanvaltaisimmin johdetuista hyvinvoipista länsimaisista valtioista? Myös vuoden 1918 kapina alettaessa.

Olivat nuo Kuusiset kummaa sakkia! Otto Villen tyttären mies ja lankomies oli tekaistuin syin ammuttu, poika ja vaimo oli lähetetty syyttöminä pakkotyöleirille. Lisäksi Otto Ville tiesi puoluetovereitaan ammuttavan läjäpäin. Hertan siskon mies oli ammuttu ja poika ties missä, mutta kummankaan aate ja usko Staliniin ei horjunut vähääkään!??

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Salomaan kirja on todella mielenkiintoista luettavaa. Liekö itsesensuuria, kun siitä ei paljon arvosteluja ole näkynyt suuremmissa lehdissä eikä Lintunenkaan ole kirjaa US:ssa kommentoinut.

Otan kirjasta yhden esimerkin: 1918-1939 Pietarin kansainvälisessä sotakoulussa opiskeli 1643 suomalaista, joista 1402 koulutettiin punaupseeriksi. Maamme kadettikoulusta valmistui samaan aikaan Suomen armeijan palvelukseen 1571 upseeria. Jos Stalin ei olisi ’puhdistanut’ näitä punaisia upseereita, miten Suomen olisi mahtanut käydä talvi- ja jatkosodassa. Pitäisikö meidän olla kiitollisia ”Isä Aurinkoiselle”?

Salomaa kannattaa Suomen liittymistä Natoon, mutta jossakin vaiheessa on myös ehdottanut vaihtoehtona kahdenvälisen puolustussopimuksen tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, missä tapauksessa Suomi voisi hänen mukaansa luopua omista meri- ja ilmavoimistaan.

http://jaakkokorpi-anttila.vapaavuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Käsittämätöntä on, että näitä maanpetturi-punaupseereita sallittiin sotien jälkeen palata Suomeen poliittiseen ja muuhun toimintaan. Esimerkiksi "Terijoen hallitukseen" osallistuneita ja räikeitä propagandisteja talvi- ja jatkosodissa."

Kyllä vain, Suomi on erikoinen ja suvaitsevainen maa, vaikka monet toista väittääkin. Mutta, mutta ehkä hekin katuivat syvästi tekojaan sitten myöhemmin?

Tästä "räikeästä propagandasta" minulla onkin jossakin hyllyssäni lähinnä karmea kirja, jonka minun pitääkin jostakin taas kaivaa esiin ja lukea. Ehkä saan siitä jopa bloginkin vielä aikaan. Ainakin sekin aihe on aina minua suuresti kiinnostavaa historiaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eivät kommunistit kadu tekojaan Kaija, eivät vanhat, eikä nuoremman polven. Vai tiedätkö jonkun heistä niin tehneen?
Tuoneen katumuksensa selvästi esiin.

(Joitakin taistolais-stalinisteja on, jotka pitävät tekojaan 60-70-luvuilla hölmöinä, mutta eivät suinkaan kadu toilailujaan.)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

[..Punaupseereilla tarkoitetaan Venäjälle paenneita suomalaisia punakaartilaisia ja muita henkilöitä, jotka saivat upseerin koulutuksen sikäläisissä sotakouluissa. Heitä valmistui yhtä paljon kuin Suomessa samaan aikaan koulutettuja upseereita...],

- joittenkin lähteitten mukaa nämä koulutetut punaupseerit mustanahkatakkisina ja pistooli kupeessa olivat auttamassa bolsevikkeja Inkerin maalla juuri noina vuosina ja olivat vielä julmempia toiminnassa kuin venäläiset virkaveljet.

[..Kirjassa on henkilönimien perässä mainittu elinvuodet.Lukijan on pakko kiinnittää huomionsa kuolinaikojen vv. 1935-1938 lukuisuuteen.],

- Inkerinmaalla juuri noina vuosina useita tuhansia suomalaisia ​​lähetettiin työleireille, kokonaisia ​​kyliä, oli tuhottu...Vuosina 1937-1938 lopussa Leningradin alueella ei ollut jäljellä yhtään kylä, josta NKVD ei olisi vienyt ketään pois ja ammuttu tai vangittu pitkäksi ajaksi.

[..Lopulta lähes koko SKP:n johto ja lähes kaikki suomalaissyntyiset punaupseerit teloitettiin.],

- niin julmaa peliä se oli!
Stalin epäili kaikkia vakoilusta ja salaliitoista häntä vastaan. Niinä vuosina Stalinin suuressa puhdistuksessa teloitettiin muun muassa viidestä Neuvostoliiton marsalkasta kolme, viidestätoista armeijankomentajasta kolmetoista, yhdeksästä amiraalista kahdeksan, 57:stä rintamankomentajasta 50 jne.

Olen kirjoittanut muun muassa tästä aiheesta 17.3.2013 :

"Ježovštšina Neuvostoliitossa – Ежовщина в СССР"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135538-jezo...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvää tekstiä linkkisi takaa Viola. En ole sitä aiemmin lukenutkaan kun tulin palstalle vasta myöhemmin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Pertti! Kiva kun kävit lukemassa!

Nuo tekstit vaativat tosi paljon miettimistä ja pohdiskelua senkin jälkeen kun on lähteet löydetty! Palkkio on siinä, jos joku tulee lukemaan ja kommentoimaan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa