PerttiRampanen

Suomi Neuvostoliiton radiossa

  • Suomi Neuvostoliiton radiossa

Tällä vapaavuoro-palstalla tuodaan esiin paljon nykykirjallisuutta. Mikäs siinä, luettavia ovat, mutta hyvää mielenkiintoista vanhempaa kirjallisuutta makaa myös kirjastojen kellarihyllyillä. Oheisena esimerkki. Ei varmaankaan ole mitään "Finlandia-kamaa", mutta historiallisesti hyvin mielenkiintoinen teos kuitenkin.

Kirjasen on jatkosodan aikana vuonna 1942 koostanut nimimerkki "Jahvetti" ( Yrjö Kilpeläinen ), joka oli tunnettu radiopakinoitsija. "Jahvetin kirjelaatikko" oli erittäin suosittu ohjelma sodan aikana. Kilpeläinen kävi omaa propagandasotaansa radioaalloilla Neuvostoliitossa vaikuttaneita Armas Äikiää ja "Tiltuja" Aino Kalliota ja Saimi Virtasta vastaan. Jahvetin humoristiset sutkautukset kevensivät kuuntelijoiden mieliä ajan ankeudessa.

"Suomi Neuvostoliiton radiossa" käsittää räikeimpien kommunististen propagandalähetysten referointia. Jahvetti tuo esiin niiden järjettömyyksiä. Oikoo mielipuolisia väitteitä Suomen oloista ja maamme sodankäynnistä. Useimmissa neuvostolähetyksissä ei ollut mitään tolkkua, ja siksi ne eivät kansaamme uponneetkaan. Korkeintaan herättivät suurta hilpeyttä.

Kirjasen loppuun on Kilpeläinen laittanut lyhyet elämäkerrat pahimmista maanpetturi-propagandisteista.

Saimi Virtasen perhe pakeni 30-luvun alussa Neuvostoliittoon. Seitsemän vuoden päästä mies vangittiin ja kidutuksella hankitun tunnustuksen jälkeen ammuttiin. Perheen poika joutui pakkotöihin. Täytyy ihmetellä, että kaiken kurjuuden koettuaankin Saimi lähetti vuosikaudet neuvostopropagandaa synnyinmaahansa. Tosin vaihtoehdot olivat vähissä: ulvoa stalinistijohdon mukana tai tulla teloitetuksi.

Käsittämätöntä on, että suunpieksijä ja "Terijoen hallituksen" ministeri Äikiä, jota nimitettiin "Räikiäksi", päästettiin sodan jälkeen Suomeen jatkamaan kommunistista agitointiaan!? Tämäkin on selvä esimerkki suomettumisen alkamisesta.

Kirja ei ole tarkoitettu tosikoille.

Jk. Kannattaa myöskin lukea  Raili Virtasen, Petroskoin Tiltun  tyttären, kirja: "Tiltun tarina".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meillä oli aikoinaan tämän linkin takaa löytyvä teos "Vot Iivana". Pakinoitsija Ollin kirjoittama. Sitä lukiessa vasta sai nauraa hekottaa ...

https://kuvat.huuto.net/v1/3768/80ec4a199fc504fd44...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitoksia vinkeistä Pertti ja Juha.
Varasin molemmat kirjat Helmet-systeemistä.
Putinistien kanssa keskusteltaessa tarvitaan huumoria:)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Lainaapa Leo myös tuo "Tiltun tarina"!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt on tilattu kolme kovaa kirjaa,saan ne ensi viikolla.
Niistä varmaan löytyy hyvää huumoria putinisteista:)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Ollin" pakinat ovat todella hersyvää huumoria, monet muutkin kuin sota-aikaiset. Hänhän irvailee valtiobyrokratialle ja muillekin ihmisen vaivoina oleville asioille ja instituutioille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Erityisesti tuossa "Vot Iivana" -teoksessa sykähdyttää anekdootti nimeltään "ryssänkielen opinnot". Myös muut tarinat ovat todellisuutta hienosti kuvaavia.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa