PerttiRampanen

Stalinin punainen nälkä

  • Stalinin punainen nälkä

( Siltala, 2018, 525 sivua )

Eri medioissa tuodaan jatkuvasti esiin natsi-Saksan johtajan Hitlerin aiheuttama "holokausti": juutalaisten kansallinen murhaaminen. Sinällään valtaisa tragedia, mutta lähes yhtä massiivinen oli Neuvostoliiton johtajan Stalinin käskyttämä "holodomor": ukrainalaisen talonpoikaiston tapattaminen nälkään. Ohessa likvidoitiin Ukrainan älymystö, kulttuuriväki ja poliittinen johto. Tämä siksi, että haluttiin kitkeä ukrainalainen nationalismi, ja hävittää sitä tukeva kansallinen kulttuuri. Maan venäläistyttämiseksi siirrettiin holodomorin jälkeen autioituneisiin kyliin iso-venäläistä väestöä. Näistä toimista ja hirmuteoista pyritään vaikenemaan. Miksi?

Neuvostoliiton pääsyyttäjä Nikolai Krylenko toi esiin bolshevistisen ajattelumallin, jossa politiikka on tärkeämpää kuin laillisuus. Sitä sitten noudatettiin kommunistisessa "paratiisissa". Kommunismiin pakottamisessa ei tarvinnut välittää lakipykälistä, ei Venäjällä eikä miehitetyissä reunavaltioissa; tämän kirjan Ukrainassakaan.

Ukrainassa nähtiin sanoin kuvaamaton murhenäytelmä kun maataloutta kollektivisoitiin ja maaseudun väki ajettiin pakolla kolhooseihin. Niiden toiminta muodostui kannattamattomaksi ja aiheutti valtaisan nälänhädän. Sekin viljamäärä mikä tuotettiin ryöstettiin kaupunkeihin ja tehtaisiin. Lisäksi viljaa vietiin miljoonia tonneja länsimaihin, jotta saatiin valuuttaa koneiden ja laitteiden ostamiseksi järjettömällä vauhdilla suoritettavaan Neuvostoliiton teollistamiseen.

Ukrainalaisille kolhooseille, ja vielä jäljellä oleville yksityisviljelijöille, määrättiin täysin saavuttamattomat tuotantokiintiöt. Kun niitä ei saavutettu ryöstettiin siemenviljakin!? Elintarvikkeiden piilottelijat, oman perheen ruokkimiseksi, ammuttiin armotta. Jopa pellolle varisseiden tähkien noukkijat.

Lopuksi "holodomor" eskaloitui  kun kaapeista vietiin vähät jauhot, perunat säilöstään, ruokaöljyastiat ja vieläpä  leipäpalat taskuista. Tyhjennettiin jopa valmiit ruoat kattiloista. Ryöstettiin liinavaatteet, jalkineet ja paidat päältä.

Ennen kommunistihallintoa Ukrainan mustanmullan-alue oli ollut varsinainen vilja-aitta. Maaseudun väestö eli hyvin ja tuotti elintarvikkeita tarpeeksi koko väestölle - ja vientiinkin.

Kulakeiksi miellettiin yleisesti vauraat viljelijät, mutta "kulakiksi" voitiin nimetä jokainen henkilö, joka vastusti kollektivisointia. Vaikka ei omistanut muita kotieläimiä kuin täit paidassaan. Ellei näitä vastaan hangottelijoita suoraan ammuttu, niin lähetettiin lähes alasti härkävaunuissa Siperian kaivoksiin pakkotöihin. Ja kuolemaan sinne!

Neuvostoliitossa, jossa esiintyi myös pahaa nälänhätää, levisi anekdoottina sanonta, että ennen meillä ei ollut sosialismia, mutta oli leipää. Nyt on sosialismi, mutta ei ole leipää.

Ukrainassa tapettiin suunnitelmallisesti nälkään lähes neljä miljoonaa ihmistä vuosina 1932-33 kun sosialismia rakennettiin ja ukrainalaiset miellettiin potentiaalisiksi vihollisiksi. Kuinka paljon kuoli itse äiti-Venäjällä nälkään samoihin aikoihin ei tiedä kukaan. Väestönlaskijat ammuttiin ja laskennan tulokset hävitettiin.

Nälkäisten ihmisten joukossa esiintyi raakuutta, jopa ihmissyöntiä, mutta myös inhimillisyyttä kyläläisten keskuudessa. Viimeksi mainittu luonteenpiirre puuttui täysin Stalinin OGPU:n nahkatakki-susilta.

Tämä brittiläisen professori Anne Applebaumin vakuuttavasti dokumentoitu teos on järkyttävää luettavaa. En suosittele sitä ainakaan iltalukemiseksi heikkohermoisille. Mutta maassamme vielä olevien harvalukuisten kommunistien, tai muiden marxilaista sosialismia ihannoivien, on syytä "Punainen Nälkä" lukea. Ehkäpä aatteen punaväri edes hiukan himmenee?

Kirjan lukemisen myötä paljastuu yksi syy-yhteys Ukrainan ja Venäjän nykyiseen kireään poliittiseen tilanteeseen. Konflikti tulee ymmärrettävämmäksi ukrainalaisten näkökulmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Muutama vuosi holodomorin jälkeen Stalin lähetti vielä tuhansittain ukrainalaisia nuoria miehiä paleltumaan hengiltä Suomussalmen metsiin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ja sinne menehtyi pakkaseen ja luoteihin lähes koko 44.Divisioona.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa