PerttiRampanen

Maximilian von Hellens, vakoilija vai ei?

  • Maximilian von Hellens, vakoilija vai ei?

( Otava, 2018, 233 sivua )

Pietarilaissyntyinen aatelinen tiedustelu-upseeri, majuri Maximilian von Hellens (1896-1967) tuomittiin jatkosodan aikana, syksyllä 1942, kuolemaan sotapetoksesta. Tuomion vahvisti Korkein oikeus 21.1.1943. Kuolemantuomiota ei pantu kuitenkaan täytäntöön, ja lopulta von Hellens armahdettiin sodan jälkeen. Hyvä niin, sillä niin paljon epäselvyyksiä vakoiluasiaan liittyi.  Tuomittua epäillään jollain tapaa sijaiskärsijäksi. Vastaavaa jatkosodan aikaista yhteydenpitoa länsivaltoihin esiintyi poliittisen- ja sotilasjohdon taholla enemmänkin. Eikä siinä nähty mitään maanpetoksellisuutta.

Maximilian von Hellens oli suomalaista sotilassukua. Isä, Lars Hjalmar von Hellens (1869-1953) oli syntyisin Piikkiöstä. Yleni 1.maailmansodassa kenraalimajuriksi Venäjän keisarillisessa armeijassa. Poika lähti myös sotilasuralle. Toimi aikanaan isänsä adjutanttina rintamalla. Kuri oli Maximilianilla kova. Ja oli ollut sitä jo nuoruudessa kotioloissakin.

Oliko von Hellensin kohdalla tapahtunut varsinaista vakoilua? Tuskin ainakaan maatamme vahingoittavaa? Näyttää siltä, että kyseessä olivat olleet varsin tavanomaiset suomalaisen upseerin ja brittiläisen sotilasasiamiehen väliset , juovuksissa käydyt keskustelut lukuisten perhetapaamisten yhteydessä; von Hellensin sotilastehtävät olivat sellaisia, että ne edellyttivät seurustelua eri maiden sotilashenkilöiden kanssa. Se onnistuikin  hyvin, sillä Maximilian oli varsin kielitaitoinen, ja käytöstavat upseerille moitteettomat. Sotilastehtävänsä hän hoiti hyvin.

Vakoilusyytöstä on vaikea ymmärtää siksikin, että Maximilian von Hellens oli tunnetusti hyvin isänmaallinen henkilö ja sotilas, joka vihasi bolshevikkeja yli kaiken. Kuinka hän mukamas olisi toiminut tarkoituksellisesti Neuvostoliiton sotatoimia hyödyttävästi?! Mutta hän oli ankaran kotikasvatuksen peruja hiukan masennukseen taipuvainen, ja upseerina ymmärrettävästi myös viinaan menevä. Pahinta kuitenkin oli se, että hän käytti huumeita, joten ei aina pystynyt hillitsemään kielenkantojaan, saati harkitsemaan tekojaan.

Vapauduttuaan vankilasta jatkosodan jälkeen von Hellens työskenteli Liittoutuneiden valvontakomission suomalaisena tulkkina. Liittyi Suomi-Neuvostoliitto-Seuraan. Näissä tehtävissä hän mitä ilmeisimmin toimi puolustusvoimien tiedustelun mandaatilla. Eli, jatkoi tiedustelumiehen hommia tarkkaillen valvontakomission ja SNS:n miesten touhuja.

Seppo Konttisen ja Kari Vitien mielenkiintoisen kirjan lopussa on von Hellensin jälkeensä jättämä testamentti perheelleen. Se on melkoisen erikoinen ja osin järkyttävä. Onkohan edes totta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa