PerttiRampanen

Finalaska, suomalainen osavaltio

  • Finalaska, suomalainen osavaltio

( Vastapaino, 2017, 287 sivua )

Historioitsija Henry Oinas-Kukkonen on löytänyt mielenkiintoisen, vähän maassamme esillä olleen tutkimuskohteen suomalaisten siirtosuunnitelmista Alaskaan toisen maailmansodan aikoihin. "Finalaskasta" piti tulla Yhdysvaltojen 49. osavaltio. Unelma tuosta suomalaisesta osavaltiosta eli aikansa ja katosi lopulta maailmanhistorian hämärään.

Siirtohanketta pohdittiin ja suunniteltiin pelkästään Yhdysvalloissa sikäläisten poliitikkojen toimesta. Yhtenä tarmokkaimmista senaattori William H. King. Sitä markkinoitiin eri versioissa "maailmanhistorian suurimpana humanitaarisena hankkeena". Suomessa ei asiaa juurikaan noteerattu virallisella taholla.  Lähetystösihteeri Risto Solanko Yhdysvalloissa  oli kyllä tietoinen suunnitelmista. Joissakin ruotsinkielisissä lehdissä hankkeet kuitattiin pelkällä huumorilla.

Siirtosuunnitelmien humanitaarisena perusteena oli suomalaisten turvaan saattaminen Neuvostoliiton mahdolliselta maamme valtaamiselta, ja sen myötä kansamme joutumiselta epäinhimillisen ja julman kohtelun alaiseksi. Stalin oli uhkaillut suojeluskuntalaisten tappamisella, ja lopun väestön kuskaamisella Siperiaan. Valtiosta jätettäisiin jäljelle vain "paljaat luut". Venäläiset kansoittaisivat tyhjiön.

Amerikkalaisilla ei ollut suunnitelmissaan pontimena pelkkä filantropia, vaan vahvasti omat valtiolliset tavoitteet. Alaska oli lähes autiota erämaata. Siellä asui ennen toista maailmansotaa vain 72 000 asukasta, lähinnä alkuperäiskansoja. Jotta alueen valtaisat taloudelliset resurssit saataisiin hyödynnettyä, ja liittovaltion hyväksikin, piti Alaskaan saada suuret määrät siirtolaisia. Maan eteläosien asukkaat eivät suostuneet suurin joukoin erämaata asuttamaan. Mutta suomalaiset olisivat olleet siihen työhön kelvollista, työteliästä karuihin oloihin tottunutta väestöä. Alueen ilmastokin oli lähes Suomeen verrattavissa.

Kolmannen, itsekkään tavoitteen, muodosti sotilaspoliittinen näkökulma. Lähes ihmisistä tyhjän territorion katsottiin olevan helppo kohde Japanin, ja jopa Neuvostoliiton, hyökkäykselle. ( Japanilaiset hyökkäsivätkin vuonna 1942 Aleuteille.) Suomalaiset olivat näyttäneet sotilaankykynsä jo talvisodan taisteluissa, ja olisivat varmasti onnistuneesti puolustaneet omaa Finalaskaansakin. Muodostaneet sotilaallisen puskurivyöhykkeen.

Kuriositeettina voidaan todeta, että taas olisimme olleet Venäjän naapurina. Nyt olisi välillämme virrannut Rajajokea suurempi Beringinsalmi.

Ensimmäisen aloitteen Finns for America´s Finland suomalaisten siirtämiseksi Alaskaan esittivät helmikuussa 1940 kaksi nuorta älykköä Robert Black ja Leonard Sutton. Hanke kaatui kun Suomea ei miehitettykään, vaan solmittiin maaliskuussa välirauha.

Seuraava hanke oli pienimuotoisempi. Tarkoitus oli laivata Alaskaan talvisodan evakoista työkykyiset 14-45 vuotiaat. Tämä olisi merkinnyt perheiden hajottamista, ja kaatui mahdottomana senkin vuoksi kun Suomi tarvitsi silvotun maan uudelleenrakentamiseen kaiken työvoiman. Vaihtoehtoisena paikkana ehdotettiin Etelä-Dakotaa, jossa jo oli suomalaisasutusta.

Kun jatkosodan lopulla jouduimme taas ahtaalle sikisi Atlantin takana jälleen humanitaarinen auttamishalu jos maamme miehitetään. Suunnitelmaa venytettiin vuoteen 1946 asti. Tällöin ajateltiin enää otettavaksi Alaskan siirtolaisiksi syystä tai toisesta halukkaita vapaaehtoisia. Alueen väestökatoa estämään.

Huomioitakoon, että alaskalaiset alkuperäisasukkaat, ja muukin väestö, vastustivat voimakkaasti siirtolaisten invaasiota.

Suomalaisten lisäksi oli suunnitelmissa evakuoida Euroopasta Yhdysvaltoihin myös muitakin sodan jalkoihin jääneitä kansallisuuksia.

Olisiko hanke: koko Suomen kansan siirtäminen kauaksi maapallon toiselle puolelle ollut mahdollista? Amerikkalaisten mielestä kyllä. Heillä oli käytettävissään valtaisa määrä laivakalustoa. Matkalle olisi tietysti jouduttu lähtemään lähes tyhjin käsin. Omaisuus jäänyt venäläisille.

Kuinkahan onnistuneeksi olisi alaskansuomalainen unelma muodostunut, jos siirtotoimet olisivat toteutuneet edes pienemmässä muodossaan? Suuremmassa määrin ne eivät mielestäni olisi millään onnistuneet, eivät ainakaan maailmansodan ollessa vielä käynnissä. Tuskin silloinkaan? Utopia mikä utopia!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tulee mieleen, että kun amerikkalaiset olivat niin huolissaan maamme kohtalosta Venäjän karhun kynsissä, niin miksi eivät talvisodan aikana toimittaneet armeijallemme valtaisasti lentokoneita ja aseita, rahaahan kyllä tuli, että olisimme varmemmin säilyneet Siperian reissulta? Tosin siltä säästyttiin lopulta muutenkin.

Miksi eivät jatkosodan lopulla kieltäneet Neuvostoliittoon toimittamansa aseavun käyttämistä Suomea vastaan? Yhdysvallat katkaisi jopa Neuvostoliiton painostuksesta diplomaattisuhteet kanssammme kesällä 1944. Ja samaan aikaan suunnittelivat kansamme Alaskaan laivausta. Mitä kaksinaamaisuutta!!?

Miksi eivät voimakkaasti tukeneet maatamme neuvostojohdon vaatimuksia ja toimintoja vastustamalla jatkosodan päätyttyä?
Brittiloordithan eivät sitä tehneet, vaan hölöttivät kuinka jalomielisiä Stalinin tarjoamat rauhansopimukset olivat, jo keväällä 1944. Ja britit eivät juurikaan puuttuneet valvontakomission venäläisosapuolen mielettömiin toimiin.
"Kantterburin" arkkipiispa siunasi Neuvostoliiton aseet!??
Näistä toimista on "Palle" riimitellyt hyvin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mielenkiintoista. Varmaan ensimmäisessä kappaleessa on kuitenkin kirjoitusvirhe: Alaskasta piti tulla 49. osavaltio, ja niinhän siitä lopulta tulikin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Niinhän se oli. Korjaan. Hyvä, että huomasit!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Suomalaiset ovat nykyään paremmin onnistuneet Suomen valtion pitämisestä, kansantaloudessa ja oman kielen, suomenkielen, vaalimisesta. Alaskassa kieli olisi jo kadonnut. Suomalaiset ovat nykyään paremmin onnistuneet myös naapuridiplomatiassa ja rauhan ylläpitämisessä: tästä suuri kunnia Urho Kekkoselle. Tarvitsemme edelleen maassamme rauhandiplomatiaa ja -osaamista, mikä on Martti Ahtisaaren osaamisaluetta. Meillä on ollut ja toivottavasti edelleen on hyviä presidenttejä muitakin. Kyllä suomalaiset hyvällä asenteella pärjäävät missä vaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Varmasti pärjäävät!
Mutta täytyy huomioida, että Alaska-suunnitelma olikin pelkästään yhdysvaltalainen keksintö. Se oli kyllä kaikkinensa melkoinen utopia! Tuskin suomalaisia olisi suunnitelmaan saatu mukaan missään tapauksessa? Ei ainakaan koko kansaa koskettavana evakuointina.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa