PerttiRampanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Käyttäytyminen

Kauheaa some-turhautumaa!

Sosiaalinen media on tehnyt oloni kovin tukalaksi, mutta en osaa olla ilman somea.

Koen, että sosiaalinen media on paljon antanut ja jotain ottanut. Mun tehtävä eli todellisten ihmissuhteiden ja vaikuttavuuteni selvitys somessa meinasi  jäädä kesken, kun olin jo todella varmoin ja suurieleisin peliliikkein poistanut Twitter-käyttäjätilini, mutta nyt sitten jo palasin sinne. Tämä tästä ja nyt yritän jaksaa, vaikka olisi vaikeaa.

Sisäsyntyinen luovuus?

Onko ihmisen sisäsyntyinen luovuus totta? Se on totta, sikäli kun ihminen on ottanut kautta aikojen suurimpia edistysaskelia tieteen tai humanistisen ajattelun alueella. Kaikkia ihmiskunnan suuria edistysaskelia on edeltänyt neron ihmisen oivaltava ajattelukyky. Korkeatasoisen luovan ajattelun mahdollistaa vain asioiden ja prosessien ennakkoluuloton yhdistely.

Läheisyyden puute ja romantiikka yhtyy!

Tuskin silloin pienet kokemukset läheisyydestä merkitsee juuri mitään, jos henkilöllä on paljon kokemuksia läheisyydestä. Tässä saattaa olla mun romanttisen ajattelun merkittävin syy, kun olen saanut rauhassa muistella elämän hyviä pieniäkin hetkiä.

Toisaalta se että osaa nähdä merkityksen minunkaltaisen miehen romanttisella ajattelulla vaatii myös kuulijalta tai lukijalta samankaltaista ajattelua, jolloin elämän pienet asiat nousevat suuriksi, vaikka rationaalisessa mielessä kyse on paljolti unelmahötöstä.

Koskettamisen herkkyydestä!

Joillekin kosketus ei merkitse juuri mitään ja he voivat koskettaa helposti myös sellaisia henkilöitä, joista he eivät erityisemmin edes pidä. Toisaalta meitä on myös herkempiä ihmisiä, joille kosketus voi merkitä todella paljon, jos kosketukseen liittyy vahva tunnekokeminen toista henkilöä kohtaan.

Älä saata toista häpeään!

Voiko ihminen vapautua häpeästä kokonaan? Helpompi on varmasti vapautua häpeästä kuin syyllisyydestä.

Häveliäisyys on sitten eri asia kuin häpeä. Ihminen on häveliäs, mikäli hän ei hae tietoisesti itselleen häpeäkokemuksia tai uhmaa häpeää. Olen itse kokenut että häveliäisyyden rikkominen on ollut minulle vapauttavaa. Tosin välillä mietin, että onko kaikessa ollut sittenkään järkeä, mutta siitä ei synny useinkaan häpeäkokemusta mieleeni.

Kymmenen (epävarmaa) faktaa ihmisestä

Kädellisten perusominaisuuteen kuuluu agressiivisuus ja impulssiivinen käyttäytyminen. Nämä ominaisuudet ilmentyvät myöskin ihmisellä. Ainoa todella arvokas asia on vaisto.

 

Muiden kädellisten tavoin ihminen on myös sosiaalinen eläin ja viihtyy parhaisen yhteisössään. Yksinäisyys ja eristäminen on kaikille yksilöille henkisesti raskasta.

 

Kuitenkin, ihmisillä on luontainen tarve tehdä hyvää toisella saadakseen siitä mielihyvää dopamiinin muoodossa. Ihmisiä voisi kutsua jopa mielihyvä narkkareiksi.

Julkaise syötteitä