PerttiRampanen

Vanhemman väestönosan mainio radiokanava on Järviradio

  • Vanhemman väestönosan mainio radiokanava on Järviradio

On Suomessa onneksi edes yksi radiokanava, joka lähettää moninaista, mukavaa ja mielenkiintoista radio-ohjelmaa meille vanhemmalle kuuntelijakunnalle. Se on Alajärvellä kotipaikkaansa pitävä Järviradio,  joka on kuuntelijatutkimuksen mukaan suosituin kaupallinen radiokanava. Juurikaan mitään toista radiokanavaa en ole kuunnellut vuosiin. Kyseinen kanava on aina "kuulolla". Kesäiltoina on laiturin nokalla mukava kuunnella valssia, humppaa, jenkaa ja foksia oikein vanhan ajan malliin.

Järviradiossa soitetaan musikkiesityksinä lähes pelkkää vanhaa levystöä. Ja paljon! Sitä ei muilta radiokanavilta kuule kuin joinakin harvoina ohjelmapätkinä. Näiden kanavien musiikkitoimittajien musiikillinen tietämys ulottuu vain 1990-luvun jälkeisiin suomalaisiin levytyksiin, ja amerikkalaiseen heviin, rokkiin ja muuhun surkeaan rääyntään. Kaikenmaailman räppiä, poppia, hippiä ja höppiä tulee tuutin täydeltä älyttömän röhönauruisen juonnon kera. Ei sellaista! Ei minun korvilleni.

Järviradion ohjelmisto sisältää, paitsi edellä mainitsemiani suomalaisia iskelmälevytyksiä aina 30-luvulta asti, niin myös haitarivartin, tietovisoja, uutisia, lehtikatsauksia, hartaushetkiä, jumalanpalveluksia, hengellistä musiikkia, erikoisen paljon toivelevyjä, isänmaallista musiikkia veteraanipäivinä ja todella mainion "Matin musiikkimakasiinin".  Kesällä pesäpallo-otteluita. Ainoa miinus ovat mainokset, mutta nehän kuuluvat tietenkin kaupalliselle radiokanavalle.

Kuunnelkaapa!

P.S. Yle Radio1 lähettää kyllä hyvää klassista musiikkia heille jotka sellaisesta pitävät.

P.P.S.  Olin äskettäin pienessä korvaleikkauksessa. Leikkaushuoneessa oli päällä radiokanava, joka soitti vähemmän miellyttävää musiikkia. Kun hoitaja kysyi leikkauksen aikana, että onko kaikki hyvin, niin vastasin hiukan piruillen että muuten on, mutta musiikki ei ole oikein minun makuuni, saisi olla A.Aimoa ja Dallapeetä. Ei mennyt kuin hetki kun A.Aimo alkoi laulaa  kasetilta, ja koko loppuleikkauksen ajan. Leikkaava lääkärikin käski pistää kovemmalle, ilmeisesti oli hänellekin mieluisaa kuultavaa. Leikkaus sujui kuin leikiten.  Kiittelin hyvästä työstä ja musiikista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Oulun suunnalla Järviradio ja Radio Pooki soittavat sen verran mukavaa musiikkia, että aina kuuntelen kun olen Perämerellä. Niitä ei kuulla täällä itärajalla. Täällä Kainuussa Radio Kajauksen musiikkitarjonta on selvästi heikompaa.

Radio Suomen soittolistamusa on suorastaan hirveätä.

Ylen puolella viikonloppuarjonta sekä ennen kaikkea Yle radio yhden Muistojen bulevardi puolustavat edes jollain tavalla yleveroa..

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/14...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/22562...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153625-tehk...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Radio Suomen soittolistamusa on suorastaan hirveätä." Niin on, ja monen muun "hyvää musiikkia" mielestään soittavan radiokanavan. Ja varsinkin hirveätä on soiton yhteydessä esitetty suun pieksäntä, joka ei naurata kuin toimittajia itseään. Huumoria viljellään Järviradiossakin, mutta se on mukavampaa.

Musiikkimakua on monenlaista, ja nuorilla on varsin omalaatuisensa maku. Mutta blogini koski lähinnä vanhemman väen (yli 70?) musikkimaun ja ajatusmaailman mukaista kuuntelunautintoista radiokanavaa. Järviradio ei tuota pettymystä vanhasta tanssimusiikista pitävälle. Toki meitä yli-ikäisiä on moneen junaan tässäkin asiassa.
Vanhat rokkiukot ja jazzista nauttivat vanhukset kuunnelkoot muita heille kelvollisempia kanavia kuin Järviradiota.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitähän tällä yrität Jari-Pekka sanoa??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo linkkihän sopi täysin omaan blogisi otsikkoon. Ei kaikkea tarvitse niin mutkan kautta aajatella eikä jokainen kommentti ole niin syväluotaavan vakavaksi tarkoitettu.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #5

Okei! Sovitaan niin.
Mutta, kun kerran Juha vastasit Sinulle esittämättömään kysymykseeni, niin otapa kantaa myös itse blogiin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Jokaisella on omat mieltymyksensä radion kuuntelun suhteen. Joskus olen itsekin sillä tuulella, että tekee mieli sukeltaa jonkinlaiseen nostalgiaan. Joten ymmärrän kyllä sinua tässä mielessä. Sehän ei tietenkään saa tarkoittaa sitä, etteikö myös muiden mielihaluja tässä mielessä pitäisi ymmärtää.

(Tuo piikittely "sinulle esittämättömään kysymykseen" on hiukan turhanpäiväistä, koska voihan tänne jokainen oman mielipiteensä asiasta kuin asiasta pukata ilman, että tarvitsisi saada osakseen tylytystä tyyliin "mitä se sulle kuuluu".)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #7

Jokainen voi tänne asiasta kuin asiasta toki lausua mielipiteensä. Enkä niitä ole sensuroimassakaan. Ihmettelin vain kun et mitään muuta blogini asiasta lausunut kuin sen minkä julkitoit. Enemmän sanottavaa kaipasin. Kai minulle blogin kirjoittajana tämän ihmettelyn suot?

Luehan blogini ja kommenttini uudelleen. Niissä hyväksyn jokaiselle oikeuden kuunnella mieleistään musiikkia niiltä radiokanavilta kuin haluttaa. Mutta minun, ja tuhansien muiden yli 70 vuotiaiden mielimusiikkia soitetaan Järviradiossa. Kiitoksia satelee kanavalle ohjelmatarjonnasta siihen tahtiin. Ja täydestä syystä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Tuo ensimmäisen kappaleen viimeinen virkkeeni ei ollutkaan kirjoitettu siksi, että olisin halunnut jotenkin "oikaista" sinua, vaan se oli yleinen toteamus ilman, että olisin havainnut tekstissäsi juuri tuollaista henkeä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #9

Ei aihetta enempään Juha!

Mutta hyvää musiikkia ensi kesänäkin kuunnellen. Kuka mitäkin kanavaa kuunteleekin. Minä kuuntelen tällaista:

Ilta Oulujoella:

https://www.youtube.com/watch?v=CLIrgSYWEqg

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kappas, huomasin keskustelun vasta nyt. Ei sen kummempaa: tamperelaisena en tunne itse kanavaa, mutta tiedän, että Innasen ja Onttosen bändillä on tämän niminen kappale.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Radio tulee kuunneltua lähinnä autossa ja on erinomaista että eetteri on täynnä kanavia. Käytän sellaista metodia että kuuntelen kanavaa kunnes alkaa ensimmäinen räppi, ja silloin on aika vaihtaa kanavaa nopsasti seuraavan pikavalinnan kanavalle

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen

Kyllähän Järviradiossa soitetaan paljonkin uudehkoja levyjä ja jopa artisteilta, joita ei kuule missään muualla, koska tallenteet – tietääkseni, saa oikaista – on tehty omakustanteina Järviradion studiossa ja selvästi usein karaoketaustalle. Ei joku Jukka Holm voi olla oikean levy-yhtiön artisti... eihän?

Saas muuten nähdä, kauanko mummut ja papat suostuvat maksamaan kympin (tai ainakin vitosen) yhdestä toivekappaleesta, kun samalla rahalla saa suoratoistoista kuunnella miljoonien nimikkeiden valikoimaa kuukauden ajan. Ei tosin Jukka Holmia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jukka Holmista en tiedä, mutta ei mummujen ja pappojen tarvitse välttämättä toivekappaleita maksella. Päivän mittaan soitetaan kanavalla hyvää vanhaa levymusikkia ihan ilmaiseksi, ja paljon.
Monet mummut ja papat eivät suoratoistoista mitään tiedä, eivätkä niitä käytä. Eivät monet edes omista laitteita suoratoiston kuuntelemiseksi.

Juuri "omakustanteinen karaoketaustainen musiikki" täysin tuntemattomien laulajien esittämänä, ja vaikka vähän nuotin vierestä, on oikein piristävää.

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen

Arvostan semimasokistista asennetta musiikin kuunteluun, sillä itsessäni on samaa vikaa. Vielä kun löytyisi myös ystäväpiiristä, ettei aina yksin tarttis...

Tarkoitin, että pikku hiljaa ansainta toivekappaleilla vähenee ja joskus käy niin vähiin että se käytännössä loppuu. Nyt vielä toivojia riittää, mutta luonnonlait hoitavat asian niin että 10 vuoden päästä homma ehkä ei enää toimi. Toivottavasti Järviradiolla on suunnitelma sen varalle, sillä tarvetta tämäntyyppiselle radiolle varmasti on silloinkin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa